Räsymattoa on useimmiten pidetty halpana vaihtoehtona lattialle ja se onkin entiseen aikaan ollut maatalojen ainoa mattovaihtoehto. Muutaman vuoden huonoa mainettaan kärsineenä, on räsymatto tehnyt uuden tulemisen. 

Siinä missä vyölaukut ja tuulipuvut ovat tehneet uutta tuloaan on räsymatto otettu taas osaksi sisustusta. Trendikkäänäkin pidettävä räsymatto on yleensä eettisesti valmistettu ja materiaalina käytetään pääasiallisesti kierrätettyä lumppua, eli toisin sanoen vanhoja vaatteita.

Kun teet google haun "kotimaiset räsymatot netistä, huomaa, että tarjolla on ohuita, koneellisesti valmistettuja ja ulkomailta tuotuja mattoja. Niissä saattaa hinta houkuttaa, mutta edullisuus ei välttämättä ole paras kriteeri valita uutta mattoa lattiaan. Kotimaiset, käsinvalmistetut räsymatot ovat usein paksumpia ja kestävät kulutusta huomattavasti paremmin kuin ohuet versiot. 

Paksummat räsymatot pysyvät myös paikallaan paremmin. Huomaatkin melko nopeasti, että aikasi ei kulu siihen, että käyt suoristamassa rullalle mennyttä mattoa aina, kun joku kulkee maton ohi tai yli.

Räsymaton valintaan vaikuttaa vahvasti myös väri. Jotta saadaan aikaiseksi yksivärinen räsymatto, menee siihen valtavasti aikaa. Esimerkiki harmaan maton materiaaliksi kelpaa silloin vain harmaat vaatteet, ja niistäkin yleensä tietty sävy. Siitäpä syystä räsymatot ovat yleensä värikkäitä ja luonnostaan kirjavia. Onhan toki kauppoja joissa myydään matonkudetta, mutta autenttinen räsymatto valmistetaan alusta asti itse. Vaatteet saksien ensin kuteeksi, kuteen ompeleminen pitkäksi "naruksi" ja sitten niiden kutominen matoksi.

Räsymatot tuntuvat mukavilta jalan alla. Varsinkin Juuttisäkin räsymatot ovat paksuudeltaan sitä luokkaa, että matto tuntuu jalan alla lämpimältä ja erittäin pehmeältä.

Räsymattojen raaka-aineena käytetään vanhoja vaatteita. Vaatteet saattavat olla puuvillaa, pellavaa, trikoota tai jotakin ihan muuta. Juuri tämä materiaalien sekamelska tekee räsymatosta uniikin käsityön taidon-näytteen. Matto ei ole raskas, mutta ei liian kevytkään. Matto ei ole liian ohut, ja se kestää äärimmäistä kulutusta. Räsymatot voi pesettää pesulassa, tai pestä itse heiluttamalla harjaa ja käyttämällä mäntysuopaa aina kesäisin matonpesupaikoilla. Rehellinen kotimainen räsymatto ei mahdu pesukoneeseen ja jos mahtuukin voi pesukone olla pesemisestä eri mieltä. Suosittelen siis pesemään matot aina koneen ulkopuolella. 

Tutustu Juuttisäkin räsymattovalikoimaan tästä: kotimaiset räsymatot netistä, valitse omasi ja ihastu!